Što je neurokinetic therapy (NKT)?

NeuroKinetic Therapy (NKT) je tehnika koja je mene uvela u područje rehabilitacije, terapije i proučavanja ljepote i kompleksnosti ljudskog tijela i kretanja. Put je, kako to obično biva, započeo nečime u tom trenutku lošim, a to je bila ozljeda leđa. 

Nikada to neću zaboraviti jer sam tada prvi puta u životu osjetio bol koja je trajala i nije prolazila s vremenom. A sve je započelo jednim skokom u more – skakao sam na glavu s visoke stijene pri čemu su mi noge kroz uvinuće “preletile” preko glave. Nešto je krcnulo, zabolilo, ali kao i inače, mislio sam da će s vremenom proći – kao nekoć hiperaktivnom klincu i tadašnjem studentu kineziologije, ozljede mi nisu bile strane. Nije to bilo ništa strašno ili paralizirajuće, ali nisam mogao trenirati i baviti se onime što volim, a to je bila akrobatika. 

Prolazili su mjeseci dok mi nije pukao film i dok nisam potražio pomoć. Ta je pomoć došla kao naručena u obliku kolege, tada još studenta i novopečenog polaznika NKT lvl1 tečaja koji mi je “tamo nekim stiskanjem mišića” otkrio što je kod mojih leđa trenutno problem te mi u 10 minuta smanjio bol za više od 80%! U čudu sam ga pitao što se to upravo dogodilo, a on mi je odgovorio “To ti je bio NKT”.

Opčinjen sam otišao doma, istražio sve što je u tom trenutku bilo dostupno o NKT-u i jednostavno se zaljubio. Prvi tečaj koji se ponovno održavao u Zagrebu je bio moj, a nekoliko godina kasnije postao sam certificirani NKT lvl3 terapeut i jedan od voditelja tzv. “study grupa” u Hrvatskoj.

No što je, zapravo, NKT? Riječ je o inovativnom pristupu tretiranju boli, posture i problema sustava za kretanje koji koristi manualno mišićno testiranje (mmt) u svrhu procjene stanja osobe i u svrhu rehabilitacije. Temelji se na teoriji motoričke kontrole te pomoću preciznog mišićnog testiranja pronalazi uzrok simptoma/boli/disfunkcije, umjesto da tretira samo simptome. 

Ja to volim zamisliti ovako: naše se tijelo kreće skladno poput simfonije, a problem može nastati ako neki od glazbenih instrumenata koji izvodi tu simfoniju nije uštiman. Tada nastupa NKT kao alat koji otkriva koji instrument nije ušitam i koji tom instrumentu pomaže da se ponovno uskladi s ostatkom orkestra. No, NKT nije “stand alone” tehnika i to je ono zbog čega je posebna. To je jako dobar dijagnostički i terapeutski alat koji se lijepo kombinira i nadopunjuje s drugim tehnikama kao što su Active Release Technique (ART) Emmet, Bowen, Anatomy in Motion (AIM), Stecco i mnoge druge.

Ono što NKT izdvaja među ostalim tehnikama su način i dubina razmišljanja, povezivanja i rješavanja problema sustava za kretanje. Upravo je zbog toga NKT odličan alat za tretiranje simptoma kao što su: bolovi u leđima, vratu, ramenima, kukovima, gležnju, neuropatija, sindrom karpalnog tunela i mnogi, mnogi drugi. A to je i razlog zbog kojeg je NKT tečaj koji uvijek preporučujem početnicima, odnosno onima koji žele ući u svijet neurologije i drugačijeg pristupa pomaganju ljudima s problemima sustava za kretanje. 

Terapeut provjerava stanje noge na pacijentici.