Što očekivati prilikom prvog dolaska?

Svaki prvi pregled započinje detaljnom anamnezom, što podrazumijeva povijest ozljeda, trauma, navika, tjelesne aktivnosti itd., kao i očekivanja i ciljeve. Svaki od tih elemenata jako je važna karika za razumijevanje kompleksnosti svakog pojedinog slučaja pa samim time i odabirom pristupa za rješavanje tegoba.

Jako je važno shvatiti koji su ciljevi dolaska. Bilo da se radi o uklanjanju boli u leđima, radu na pokretljivosti ruke ili noge, vraćanju normalne funkcije kralježnice, podizanju energetskog kapaciteta, poboljšanju ravnoteže ili generalnom unapređenju zdravlja, moramo znati što osoba želi postići.

Osim toga, moramo utvrditi jesu li ti ciljevi realni. Primjerice, ako osoba ima simptome 10+ godina, nije realno za očekivati da joj sav bol može nestati i funkcija vratiti u jednom tretmanu.

Nakon detaljne anamneze možemo započeti s procjenom stanja. Koristeći testove pokretljivosti, ortopedske testove, kretanje, manualno mišićno testiranje i razne neurološke testove utvrđujemo u kakvom je tijelo stanju te koji je daljnji slijed tretmana.

Ovisno o stanju i ciljevima, koristimo neke od alata kao što su P-DTR, NKT, ART, IKN i vježbanje, a najčešće kombinaciju koja će što efikasnije, kvalitetnije i brže dovesti osobu do cilja rehabilitacije.

Slika ugodnog i tamnog prostora za terapiju i rehabilitaciju